marți, 9 martie 2010

Prajitura frantuzeasca

O combinatie foarte reusita intre crema de zahar ars si blat crocant. Reteta o am de cativa ani, dar am vazut-o si pe alte site-uri.



Ingrediente: 10 oua, 250g margarina, 250g faina, 10ml apa, 1l lapte, 2 pliculete zahar vanilinat, 300g zahar

Se separa albusrile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Galbenusurile se mixeaza bine impreuna cu zaharul, zaharul vanilinat si apa si se mixeaza bine totul. Aveti grija sa alegeti un vas mai mare deoarece peste galbenusuri se vor adauga toate ingredientele. In aceasta compozitie adaugam margarina topita si racita, iar apoi faina trecuta prin sita. Se incalzeste laptele si se adauga si acesta in compozitia de galbenusuri. La final se incorporeaza albusurile.
Consistenta amestecului rezultat este destul de ciudata, e un lichid mai subtire decat aluatul de clatite iar spuma albusurilor pluteste deasupra. Insa incercati-o cu incredere pentru ca vedeti si voi rezultatul. Se toarna totul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina (eu am folosit hartie de copt) si se lasa la foc mic o ora - o ora jumatate. In timpul asta se intampla minunea: albusul ramane la suprafata, pe fundul tavii se formeaza o crusta crocanta si la mijloc este "crema". Cand este gata se lasa la racit si apoi se taie si se pudreaza cu zahar (la mine lipseste :p).

3 comentarii:

MIMI spunea...

wowwwww!ce-i aici!

Olgutza spunea...

Iustina, arata foarte bine.. Imi poti spune reteta, te rog?:)

Iustina spunea...

olgutza am scris reteta. este o prajitura cu surprize :p, se transforma...si e delicioasa